
همه ما تا حدودی با خمیر بازی آشنا هستیم و احتمالا خود شما هم که مخاطب این مطلب هستید تجربه خرید یا استفاده از خمیر بازی را داشتهاید. اما آیا با فواید شگفتانگیز خمیر بازی برای کودکان آشنا هستید؟
با ما همراه باشید تا در این مقاله به بررسی ۷ فایده خمیر بازی بپردازیم که در کنار حس لذت و سرگرمی باعث ایجاد هزاران نقطه روشن در مسیر رشد و تربیت جسم و ذهن کودک می گردد. کودکان دوست دارند با خمیر بازی، بازی کنند و ما به عنوان والدین باید دقیقا بدانیم بازی کردن با خمیر بازی چه راه شگفتانگیزی برای یادگیری و رشد کودکان است. کودکان از تخیل خود بهره میگیرند و افکار و ایدههایشان را در حین استفاده از خمیر بازی بروز می دهند. درغالب درست کردن اشکال کوچک و بزرگ و دستساختههایی که حتی از نظر ما بزرگترها بیمعنا هستند استعدادهای خود را به نمایش میگذارند. خمیر بازی مادهای نرم و شکل پذیر است که برای بازی بچهها در خانه، مهدکودک و مدرسه استفاده میشود. برای بسیاری از کودکان خمیر مجسمه یا بازی با گِل رس اولین تجربه هنر حجمی است.
در هنگام بازی با گل رس یا خمیر بازی انگشتان دست کودک تماس مستقیم با این مواد را تجربه میکند و هنگام بازی کودک علایق و رویاهای خود را در شکلدهی خمیر تحقق میبخشد.
کودکان در کنار بازی، با لمس کردنها، فشار دادنها، قالبسازیها و ترکیب کردن رنگ ها و شکلها قدرت خیالپردازی خود را افزایش میدهند و ماهیچههای کوچک انگشتان خود را در حین استفاده از خمیر بهصورت ناخواسته تقویت میکنند. همان ماهیچههایی که در آینده برای نگه داشتن مداد و نوشتن به آنها احتیاج دارند. در کنار تقویت عضلات، در اثر ارتباطگیری و سرگرم شدن با خمیر، دریچهای به سوی دنیای علم و شادی باز میشود و علاوه بر تقویت قدرت تخیل و تجسم، یادگیری علوم ریاضی فارسی کودکان را نیز بیدار کرده و تجسم آنها را به واقعیت نزدیکتر میسازد. شاید ساختن یک کره رنگی با خمیر در ابتدا فقط یک سرگرمی به نظر برسد اما ساختن همان اجسام هندسی نامشخص که بعضا هیچ زاویه یا اندازه مشخصی ندارند مقدمه خوبی برای یادگیری تمرین ریاضی، هندسه و لمس شکلهای هندسی آنهاست.
۷ فایده خمیر بازی برای کودکان:

۱- مهارتهای حرکتی ظریف ایجاد میکند:
بازی با خمیر عضلات و ماهیچههای کودکان را تقویت کرده و معمولا در حین بازی خطری آنها را تهدید نمیکند (مثل زمین خوردن و افتادن ).
۲- باعث آرامش میشود:
بازی با خمیر موجب کاهش تنش و رقابت میان کودکان و باعث بهبود تمرکز میشود و با فشار دادن خمیر کودکان مقداری از انرژی مازاد خود را تخلیه کرده و به آرامش میرسند.
۳- خلاقیت را افزایش میدهد:
مهم نیست که کودکان شما چند ساله هستند. آنها با ترکیب خمیر بازیهای رنگی، رنگ های جدید یا اشیا مفهوم یا نامفهوم میسازند و با این کار تصورات خود را گسترش میدهند و به روشهای تازه و مبتکرانه فکر میکنند.
۴- هماهنگی چشم و دست:
همراه خمیر بازی معمولا کودکان از ابزارهای اطراف خود کمک میگیرند. از این طریق آنها مجبور میشوند به استفاده وسایل مختلف جهت ساختن ایدههای خود دست بزنند. با این کار آنها هماهنگی چشم و دست را فرا میگیرند. با یک کارد پلاستیکی خمیر را از وسط به دو نیم کردن یک مثال ساده جهت هماهنگی چشم و دست است.
۵- بهبود مهارتهای اجتماعی:
کودکان ما در کنار یک دوست خواهر یا برادر و یا حتی پدربزرگ و مادربزرگ نشسته و در حین بازی مهارتهای اجتماعی خود را تقویت میکنند.
آنها معمولا چیزهایی میسازند که در ذهنشان به آن پرداخته و در حین لذت بردن، افکار و ایدههای خود را با دیگران تقسیم کرده و مهارت خلاقیت و روابط اجتماعی خود را تقویت میکنند.
۶- افزایش سطح علم و دانش کودکان:
خمیر بازی باعث علاقهمند کردن کودکان به یادگیری میشود. خمیر بازی ابزار مناسبی برای آموزش شمارش – اشکال و اندازه است. به عبارت دیگر موجب درک و تقویت علم ریاضیات در کودکان میشود.
۷- باعث افزایش زمان بازی میشود:
در دنیای تکنولوژی محور امروز بچهها مدام به موبایل، تلویزیون، کامپیوتر و تبلت و… تمایل دارند. چه خوب است زمانیکه در حین تماشای کارتون مورد علاقه خود هستند با خمیر های رنگی سرگرم شوند تا تمرکز و وابستگی آنها به تلویزیون کمتر شود. علاوه بر آن، با این کار با دیگر همسالان خود ارتباط برقرار کنند و در نتیجه از انزوا و گوشهگیری آنها جلوگیری شود.
زبان آموزی پیش دبستانی کلاس خانم فرزانه و خانم هاشمی
مرور نشانه هم آغاز چ و هم پایان چ با خمیر بازی و ساخت چتر جهت تثبیت یادگیری نشانه